Välkommen till vår barnvagnsguide!

Det här med att välja rätt barnvagn är ju inte alltid så lätt men här ska en av våra experter försöka guida dig i djungeln!

Vändbar sittvagn

En vändbar sittvagn rekommenderas för att ge en ökad trygghet, både för dig och ditt barn. Detta eftersom barnet kan vara vänt mot dig första tiden, och på så sätt ger dig och din bebis en trygghetskänsla. Allteftersom barnet blir äldre och mer nyfiken så vänder du sittdelen framåt och barnet kan ta del av alla roliga intryck som dyker upp under promenaden. Alla vändbara sittvagnar har liggläge, vilket gör att de går att använda från nyfödd, och då lämpligt med en lift alternativt liggdel som går att köpa till.

Till våra vändbara sittvagnar >

Framåtvända sittvagnar/sulkys

En framåtvänd sittvagn eller sulky används lämpligast från det att barnet är mer aktivt och är mer mottagliga för de intryck omgivningen ger under promenaderna. Dessa vagnar är lite mindre och lättare, samt enbart med framåtvänd sits.

Till våra framåtvända sittvagnar/sulkys >

Joggingvagnar/trehjulingar

Ska du ut och springa och vill ta barnet med dig? Då kan vi rekommendera en joggingvagn eller trehjuling som går att köra i alla typer av miljöer då de oftast är försedda med stora hjul, och att framhjulet är svängbart. Detta gör att vagnen går att köra på väldigt ojämna underlag, men är även smidiga i stadspulsen med sitt svängbara hjul och korta svängradie. De flesta av dessa vagnar är enbart framåtvända, så vill du använda en sådan från nyfödd bör du komplettera vagnen med en liggdel/lift. Ska du använda vagnen som joggingvagn bör du köpa en modell där framhjulet är fast, alternativt går att låsa i ett rakt läge utan att hjulet rör sig något i sidled.

Till våra joggingvagnar/trehjulingar >

Duovagn

Duovagn är ett begrepp på en vagn där du köper en vändbar sittvagn tillsammans med en separat liggdel. Fördel med att ha det så, är att när du placerar en liggdel på barnvagnschassit så hamnar barnet högre upp, och du får då som förälder en bekvämare arbetshöjd. Det finns dock ett fåtal modeller där liggdelen kommer lågt ned. Vagnen blir också något lättare eftersom du bara använder en ovandel i taget.

Till våra duovagnar >

Kombivagn

En kombivagn är en vändbar sittvagn med en löstagbar lift i sig, som du lätt kan ta ur och bära med dig. Detta är ett bra alternativ för dig som har behovet av att kunna bära med dig ditt nyfödda barn från vagnen på ett smidigt sätt, t.ex. om du bor i lägenhet utan hiss. Liften hamnar i samma låga höjd som sittvagnen, vilket gör att du kan behöva böja dig mer för att komma åt barnet (Kan vara en nackdel om du är över 180cm). Kombivagnen är också oftast lite tyngre då du under spädbarnstiden använder alla tre delar av vagnen.

Till våra kombivagnar >

Paraplyvagn

En paraplyvagn köper de flesta som ett komplement till sin vanliga vagn. Vagnen är väldigt lätt och blir otroligt liten vilket gör den väldigt smidig att ha med på resa, eller ha liggandes i bilen som en extravagn. Att tänka på här är att det finns olika modeller med olika funktioner beroende på ditt behov. 

Till våra paraplyvagnar >

Viktigt att tänka på inför ditt barnvagnsköp

Viktigt att tänka på inför ditt barnvagnsköp är vilket behov du har.  Kommer den in i min bostad? Passar den i min bil? Är det rätt höjd på handtaget för mig och min partner så jag inte slår i fötterna i bromsen? Har den rätt hjul och fjädring för att passa in där jag vill kunna gå? Är packutrymmet under vagnen tillräckligt för mitt behov? Frågorna är många, och kräver en del funderingar innan du är redo att göra ditt barnvagnsköp. Så dubbelkolla mått och vikt på den vagn du är intresserad av, så att du inte blir besviken när du köpt din barnvagn. Det är viktigt att den passar in i din och din familjs vardag.

Bra tillbehör att ha till din vagn:

Skötväska

Här hittar du våra skötväskor från en rad olika varumärken med olika stilar och funktioner. Hitta din egen favorit!

Till våra skötväskor >

Åkpåse

Åkpåse är ett mycket bra tillbehör att använda under de svala årstiderna. Det finns åkpåsar anpassade för vinter, och de finns de som är anpassade för vår/höst. Att fundera kring här är om du vill att åkpåsen skall kunna öppnas nedtill för barnets fötter när de växer, vill du ha dragkedjan mitt på, eller vill du ha dragkedjan mitt på. Alla varianter har sina fördelar.

Till våra åkpåsar >

Dyna

En dyna är bra för att kunna skydda klädseln på barnvagnen då det kan komma spill när barnet äter och dricker sina små mellanmål, eller äter på den smarriga glassen under promenaden. Men sittdynan ger också högre komfort för barnet då den är mjuk och skön. Fördel med många dynor är också att de värmer när det är kallt, eftersom en del är försedda med en sida av fleece.

Till våra dynor >

Regnskydd

Regnskydd är ett nödvändigt ont för att kunna skydda vagnen men också ditt barn från regn och rusk. Regnskydden är anpassade för olika typer av barnvagnstyper, så välj det som är anpassat efter just din modell.

Till våra regnskydd >

Hjulskydd

Hjulskydd är ett tillbehör som är praktiskt att ha till hands för att undvika gegg och andra otrevligheter på ditt golv, då vatten och smuts lossnar från hjulen på vagnen när den står och tinar efter den sköna vinterpromenaden. Det finns också plastmatta man kan köpa för att ha som skydd under barnvagnen.

Till våra hjulskydd >

Insektsnät

Insektsnät är också det ett väldigt nödvändigt tillbehör för att hålla små ilskna insekter borta från ditt barn. Men kan också användas som skydd om det snöar ymnigt, då det hindrar snön från att blåsa in i vagnen.

Till våra insektsnät >

Mugghållare

Mugghållare är ett praktiskt tillbehör att förvara sin dryck i under den långa promenaden i solskenet.

Till våra mugghållare >

Parasoll/solskärm

Parasoll/solskärm är ett perfekt skydd mot solens farliga strålar. Parasoll är oftast lite billigare att köpa, men kan vara till en nackdel om det blåser kraftigt då det har en tendens att blåsa omkring. Vill man ha ett mer effektivt solskydd oavsett om det blåser eller ej, så bör du kanske istället köpa en solskärm som fästs över suffletten på vagnen.

Till våra parasoll/ solslärmar >

Reflex

Reflexer är absolut något alla bör ha för att synas när det är mörkt ute. Du vet själv hur svårt det kan vara att upptäcka något framför dig om du är ute och kör bil i mörker kombinerat med regn. Att rekommendera är att ha en reflex framtill och en på varsin sida av vagnen. Köper du ett regnskydd, så är flertalet av dem försedda med just detta.

Till våra reflexer >

Ståbräda

Ståbräda är ett enkelt sätt för dig att få med båda barnen till och från förskolan. Ståbrädan monterar du baktill vid hjulaxeln så att barnet står mellan dig och handtaget på vagnen när du kör. Det finns olika modeller av ståbrädor som lämpar sig för specifika barnvagnstyper.

Till våra ståbrädor >

Bilstolsadapter

Bilstolsadapter är ett praktiskt litet tillbehör som gör det möjligt för dig att placera babyskyddet direkt på barnvagnschassit. Detta gör besöken i köpcentren mycket behagligare, då du slipper väcka barnet för att lyfta ur det ur bilstolen till barnvagnen. Barnet kan alltså fortsätta njuta av sin behövliga tupplur genom att du enkelt lyfter bilstolen ur bilen och klickar fast det på barnvagnen. Bilstolsadaptrar finns till de flesta barnvagnsmodeller som vändbara-, duo- och kombivagnar.

Till våra bilstolsadaptorer >

Skötselråd

Skydda din barnvagns tygmot regn och blötsnö, använd regnskydd för att undvika att klädseln blir blöt och senare kanske möglar om det är så att du inte låter textilen torka som den skall. Textilerna bör tvättas för att behålla sina fina färger, men mest av allt för att ditt barn ska ha en ren och mysig miljö att vara i. Följ de tvättråd som står på textilierna.

Förvara inte vagnen utomhus när den inte används, har du den i ett skjul eller dylikt så kan det bli fuktigt och då kan klädseln bli fuktskadad och ståldetaljer på vagnens chassi kan komma rosta. Se därför till att förvara vagnen i ett torrt utrymme.

Använd varukorgen på vagnen för att förvara tyngre saker som du vill ha med dig. Hänger du det på vagnens handtag finns det risk för att vagnen tippar om du inte håller fast i vagnen.

Rengör din barnvagns hjulaxlar och broms regelbundet för att undvika slitage. Till hjulaxeln bör du använda Kullagerfett för att dels hålla axeln smord och på så sätt undvika rost, men det smörjer även kullagren i hjulen. Till bromsen används smörjfett likt WD-40 eller 5-56, detta håller de rörliga delarna fria från smuts vilket gör att du lätt bromsar din vagn gång efter gång.

Alla rörliga delar på vagnen kan börja gnissla och knarra ibland, detta pga. väderomställningar och smuts vilket påverkar plast mot metall. Här använder du siliconspray som du applicerar i och på alla rörliga delar för att avhjälpa missljudet, men också för att ge din vagn längre livslängd. Siliconspray använder du på plastdelar för att andra smörjmedel kan torka ut plast/gummi, vilket då kan leda till mer oljud och försämrad kvalité.

Har du lufthjul, så se till att hjulen har rätt mängd luft i sig för att få bekvämast körkomfort. Dåligt lufttryck i däcken kan göra att din vagn drar åt något håll.