Bilstolsguiden

Att välja vilken bilstol man skall köpa till sitt barn är inte alltid lätt. Här följer därför några enkla råd och förklaringar.

Nyfödd-9 månader

Babyskydd är första stolen du köper till din lilla bebis. Babyskydd är en bakåtvänd bilbarnstol som är anpassad för nyfödda. Den bär du enkelt med dig till och från bilen i ett integrerat bärhandtag. Babyskyddet har en rundad botten, vilket gör att du kan gunga babyskyddet när du har den placerad på ett plant golv, du kan vika ned bärhandtaget som stöd om du inte vill att stolen skall gunga.

Ett babyskydd monterar du fast med bilens trepunktsbälte, alternativt köper du till en basplatta som du monterar fast i bilsätet med ISOFIX alternativt bilbältet. Med basplattan klickar du enkelt i och ur ditt babyskydd.

Babyskydd är godkänt från nyfödd upp till ca 9 månader (Max 13kg), huvudet på barnet får inte sticka upp över babyskyddets övre kant.

Till våra babyskydd >

9 månader-4 år

Bakåtvänd bilbarnstol är stol nummer två som du köper till ditt barn. Den här stolen är lite knepigare att veta vilken man skall köpa. Det man skall tänka på är vart i bilen du tänkt placera stolen. Ett tips är att placera bilstolen i framsätet, då det är rymligare, och du har mer koll på ditt lilla barn. Dock så får du INTE placera en bilstol fram om en airbag är aktiverad på den platsen. Den bakåtvända bilbarnstolen går oftast att montera i olika lutningslägen för att ge maximal komfort.

Bakåtvänd bilstol är godkänd från det att barnet kan sitta upp till ca 4år (9-25kg). Du får använda stolen antingen till dess att maximal vikt är uppnådd eller till att barnets öronspets når övre kanten på bilstolens rygg. Är stolen dock placerad i framsätet, så får barnets huvud ALDRIG nå över stolens kant.

Vändbar bilbarnstol finns också som ett alternativ om du vill ha en bilbarnstol som du kan använda längre tid, och då framförallt för att kunna ha ditt barn åkandes bakåtvänt en längre tid. En vändbar stol kan du efter det att du använt den bakåtvänd upp till 4 år, sedan placera framåtvänd och använda upp till ca 6-7 års ålder. Detta kan vara ett bra val om du är mor- farförälder och behöver en stol för barn i olika åldrar.

Den bakåtvända bilbarnstolen monerar du med bilens originalbälte, samt två stycken förankringsremmar. Men, det finns de stolar som har integrerade Isofixarmar om det är så att du vill ha en väldigt förenklad montering. Bilen måste då vara förberedd för användning av Isofix. Dessa fästen finns framförallt på sidoplatserna i baksätet.

Till våra bakåtvända bilbarnstolar >

4år-10år

Framåtvänd bältesstol använder du från det att barnet är 4 år gammalt (15-36kg). En bältesstol finns i flera olika modeller, och ger barnet olika grad av komfort. Det finns de som är väldigt billiga, och är då oftast hårdare att sitta på och går inte att luta i viloläge. De lite dyrare modellerna är mer stoppade i klädseln, och går att luta i viloläge för maximal komfort. Många av de dyrare modellerna har också mer utvecklat sidoskydd vid barnets huvud och torsons övre del. Så åker du mycket bil skulle vi rekommendera den lite dyrare för att få maximal komfort för barnet, och har du inte egen bil, eller skall använda ibland så finns också de billigare modellerna av bältesstol.

Till våra framåtvända bältesstolar >