• Brett sortiment
  • Låga priser
  • 365 dgr öppet köp
  • Varumärken
Klädguide - klä ditt barn för alla årstider

Klädguide - klä ditt barn för alla årstider

KLÄDGUIDE – klä ditt barn för utelek i alla årstider!

Bambas filosofi är att barn ska kunna leka och ha kul – oavsett väder!

I vårt klädsortiment satsar vi främst på kläder för den aktiva uteleken och har noggrant valt ut varumärken som står för kvalité men att man som kund kan välja den prisklass som passar bäst.

Utvecklingen går hela tiden framåt när det gäller material och vi rekommenderar att ni väljer de moderna materialen, gärna Softshell, GORE-TEX eller något annat vattentätt membran tillsammans med en genomtänkt lager-på-lager-metod. Då kan man lätt klä av barnet när hen blir varm av all aktivitet och klä på när det är lugnare tempo – och utifrån vädret för stunden!

Här kommer lite tips för vardera årstid…

VINTERKLÄDER

1) Lagret närmast huden bör vara ett tunt underställ i ull.

2) Nästa lager handlar om isolering, att behålla kroppens värme men samtidigt ventilera fukten. Här är det bra med t.ex. fleece-set, fleeceoverall eller ett underställ i kraftigare ull.

3) Detta lager fokuserar på skal/skydd och då gäller det själva ytterplagget. Det innefattar plagg som vinteroverall, täckjacka, täckbyxor eller annat typ av skalplagg. Skalplaggen skyddar mot vind och fukt utifrån. Skalplaggen andas och kan transportera bort fukt/svett inifrån. Det är oftast fukten som gör att barnet fryser.

VÅRKLÄDER

1) Även på våren kan man bli lite frusen och då är det bra att det närmsta lagret mot kroppen är ett tunt underställ.

2) Nästa lager rekommenderar vi återigen ett fleece-set eller fleeceoverall.

3) Själva skal-lagret, ytterplaggen, kan bestå av en skaljacka, skalbyxa, ofodrat regnställ, regnoverall eller softshell-set. Skalplaggen skyddar mot vind och fukt utifrån. Skalplaggen andas och kan transportera bort fukt/svett inifrån. Det är oftast fukten som gör att barnet fryser.

4) Bra accessoarer att ha till: tunnare mössa i fleece, tunn ull eller trikå, vi rekommenderar även vantar i samma material.

SOMMARKLÄDER

1) Solskydd: UV-kläder, helst med lite längre ben och ärmar, täckande solhatt, solglasögon, badskor/strandskor som helst har en antiglid-yta. Tänk på att smörja barnet med hög solskyddsfaktor flera gånger per dag.

HÖSTKLÄDER

1) Lagret närmast huden bör bestå av ett tunt ullunderställ.

2) Nästa lager så gäller det att isolera värmen på ett bra sätt och det gör man bäst med fleece eller ett kraftigare ullunderställ.

3) Sista lagret är självaste ytterplaggen och på hösten är det bra med skaljacka + byxa, softshelljacka + byxa och/eller regnkläder – gärna fodrat! Skalplaggen skyddar mot vind och fukt utifrån. Skalplaggen andas och kan transportera bort fukt/svett inifrån. Det är oftast fukten som gör att barnet fryser.

4) Bra accessoarer att ha till: tunna ullstrumpor, tunnare vantar med skalvantar ovanpå, galonvantar, halsduk/krage, mössa i kraftigare material eller med fleecefoder så den står emot vind och kyla.

Bra tips inför inköp av skalplagg, overall och regnställ

Mät barnets längd genom att placera barnet med hälarna och ryggen mot en vägg och markera vid huvudets högsta punkt. Mät med en tumstock eller måttband från golvet till markeringen.

När skall plagget börja att användas?

Vad skall plagget användas till?

Vilken typ av aktivitet/förskola/ur och skur?

Hur hårt sliter barnet kläder?

Glöm inte att köpa bra handskar och mössa också!

Skalkläder är ett mycket bra val. En dagisdag eller utedag kan innebära stora och snabba växlingar i väderlek och temperatur. Det är då lager-på-lager är så bra. Man kan snabbt reglera klädseln efter väder och vind genom att ta av eller sätta på ett lager. Skalplaggen skyddar mot vind och fukt utifrån. Skalplaggen andas och kan transportera bort fukt/svett inifrån. Det är oftast fukten som gör att barnet fryser.

Galonkläder är bra att skydda barnet mot fukt utifrån men de släpper inte ut fukt/svett inifrån. Barnet riskerar då att frysa av sin egen svett.